Verhouding berekenen in Excel

Veel mensen maken gebruik van Excel. Nu is het alleen wel zo dat Excel niet altijd even duidelijk is, er zijn dan ook echt heel wat mensen die er niet uitkomen. Een van de zaken waar men tegenaan loopt is het berekenen van verhoudingen. Wij zullen je in dit artikel meer laten zien over de verhouding berekenen in Excel, na het lezen van dit artikel weet je precies wat je moet doen.

Een verhouding eenvoudig berekenen in Excel

Een verhouding vergelijkt meestal de waarden. Het helpt ons om te vertellen hoeveel de ene waarde kleiner of groter is dan de andere waarde. In de wiskunde is een verhouding een soort relatie tussen twee waarden die aangeeft hoe vaak de eerste waarde de andere waarde bevat. Het helpt om de vergelijkingen tussen twee verschillende waarden of dingen te definiƫren. In Excel is er geen specifieke functie om de verhouding te berekenen. Er zijn drie functies om de verhouding in Excelformule te berekenen, deze zullen wij je vandaag laten zien.

1. envoudige verdeelfunctie

Een formule voor eenvoudige verdeelmethode in Excel: = value1/value2 &”:”&”1″. We hebben gegevens waar we twee waarden hebben en we zullen de verhouding van twee getallen moeten berekenen.  Selecteer de cel waarin je de verhouding van de gegeven waarden wilt hebben. Gebruik nu de eenvoudige verdeelfunctie om de verhouding te berekenen als = eerste waarde/seconde waarde&” : ” & “1”.  Druk op Enter om het resultaat te zien na het gebruik van de eenvoudige verdeelfunctie. Sleep nu de functie naar de onderstaande cellen om de verhouding van volledige gegevens te berekenen en het resultaat te berekenen.

2. GCD-functie

Een formule voor de GCD-functie: = value1 / GCD (value1, value2) &”:”& value2 / GCD (value1, value2) &”:”& value2 / GCD (value1, value2). Bereken eerst de GCD om deze minder ingewikkeld te maken als GCD (eerste waarde, tweede waarde). Gebruik nu de GCD-functiemethode om de verhouding te berekenen als =eerste waarde/ GCD (eerste waarde, tweede waarde) & ” : ” & tweede waarde/ GCD (eerste waarde, tweede waarde). Druk op Enter om het resultaat te zien na gebruik van de GCD-functie. Sleep nu beide functies naar de onderstaande cellen om de verhouding van volledige gegevens te berekenen en het resultaat te berekenen.

3. SUBSTITUTE en Tekst Functie

Selecteer de cel waarin u de verhouding van de gegeven waarden wilt hebben. Gebruik nu de functie SUBSTITUTE en TEXT om de verhouding te berekenen als =SUBSTITUTE(TEXT(eerste waarde/seconde waarde, “#########/##############”),”/”, “:”). Druk op Enter om het resultaat te zien na gebruik van de SUBSTITUTE- en TEXT-functie. Sleep nu de functie naar de onderstaande cellen om de verhouding van volledige gegevens te berekenen en het resultaat weer te berekenen.

Het is inderdaad een beetje technisch, maar met behulp van de bovenstaande methodes kan je op een eenvoudige manier verhouding berekenen in Excel. Wanneer je het een keer gedaan hebt snap je precies hoe het werkt, je moet het alleen even onder de knie hebben. Voor je het weet kan ook jij alle verhoudingen berekenen in Excel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *